De winnaar is: Katarzyna Baldyga | Ron Mandos Young Blood Award 2024

26.07.24

We zijn verheugd de winnaar van de RM Young Blood Award aan te kondigen: Katarzyna Baldyga! De prijs werd vanmiddag uitgereikt door Suzanne Swarts, directeur van Museum Voorlinden, tijdens ons feestelijke openingsfeest. Het winnende kunstwerk, “Untitled Painting, 2024,” een werk in olieverf op doek en zeefdruk, zal gedoneerd worden door de Ron Mandos Young Blood Foundation aan Museum Voorlinden.

Over de kunstenaar en het werk zei Suzanne Swarts: “Bij het zien van het werk van Katarzyna Baldyga was het liefde op het eerste gezicht. Je ziet in haar werk onmiddellijk dat zij precies weet waar ze mee bezig is. Zij weet als geen ander de blik van de kijker te veroveren en daarmee nodigt ze je uit om mee te gaan in haar experiment van painting, printing, repainting”.

 Baldyga, een getalenteerde Poolse schilderes die in Amsterdam woont, is recent afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie. In haar werk verkent ze de vervloeiing van vorm en perceptie. Door een dynamisch proces van schilderen, drukken en herschilderen, draait ze haar doeken om en laat ze spontaniteit toe, waarbij elke penseelstreek tot de volgende leidt. Deze methode resulteert in verrassende en onthullende composities. Voor “Untitled Painting, 2024” liet ze zich inspireren door Monets Rouen-kathedralen, waarbij ze gelaagde technieken gebruikte om een dubbelzinnige beeldtaal te creëren die tussen het realistische en abstracte in beweegt. Haar kunst daagt uit en nodigt kijkers uit om een emotionele band met het werk te vormen.

Dank aan iedereen die aanwezig was bij de Ron Mandos Young Blood Award Ceremony. Als je het gemist hebt, de tentoonstelling is nu open voor het publiek en toont de bijzondere werken van getalenteerde afgestudeerden zoals Katarzyna Baldyga. Kom deze uitzonderlijke werken in het echt bekijken!