Sabine Woudenberg

Sabine Woudenberg, geboren in Ermelo op 26 april 1997, groeide op op een paardenboerderij in de open natuur van Nederland. Haar jeugdige omgeving had een aanzienlijke invloed op haar artistieke proces. Na de middelbare school volgde ze een minor in fotografie, gevolgd door een bachelor in fine art fotografie aan de WDKA. Haar studie stelde haar in staat haar band met de natuur te verkennen en verschillende media te combineren met fotografie. Tijdens een uitwisselingsprogramma aan K-arts in Seoul breidde Woudenberg haar artistieke taal uit met glasblazen, 3D-werk en sculpturen. Beïnvloed door de Koreaanse kunstbeweging Dansaekhwa en traditionele Koreaanse schilderkunst, kreeg haar werk een meer meditatieve kwaliteit. Door samen te werken met andere kunstenaars en ontwerpers verbreedde ze haar artistieke visie door optredens en modecollecties te fotograferen.

Voor Best of Graduates 2024 presenteert Sabine Grimoire, een project dat de verbinding tussen de fysieke en spirituele werelden verkent door de lens van hekserij. Haar werk integreert fotografie, schilderkunst, beeldhouwkunst en performance, vaak in monochrome tinten. Ze behandelt feministische en psychologische thema’s, waarbij ze haar eigen lichaam als expressiemiddel gebruikt om symbolische en metaforische scènes te creëren. Deze scènes gaan in op concepten van het onsterfelijke en het onzichtbare, en bevorderen een dialoog met de kijker over de ervaring van het zijn.

Grimoire bevat een reeks zelfportretten waarin ze de innerlijke kracht en wijsheid die met hekserij geassocieerd worden, kanaliseert. Deze portretten fungeren als rituele momenten van meditatieve verbinding tussen haar fysieke vorm en haar innerlijke wereld. Door het archetype van de heks te belichamen, verkent ze thema’s als empowerment, veerkracht en de integratie van lichaam en geest, en presenteert ze een alternatief voor maatschappelijke normen die vaak de vrouwelijke ervaring verminderen. Elk stuk symboliseert de groei van de geest binnen het kader van hekserij en nodigt de kijker uit tot introspectie en transformatie.