Fanja Bouts

Fanja Bouts is een beeldend kunstenaar die werkt met installaties en illustraties. Haar werk draait om het contrast tussen het speelse en het absurd serieuze, binnen de patronen van ons bestaan. Door middel van terugkerende personages creëert Bouts chaotische scènes van niet-lineaire verhaallijnen die in elkaar passen als puzzelstukjes in een nieuw gevormd universum. Dit smelt op natuurlijke wijze samen tot grootschalige, gedetailleerde werken, met satirische en filosofische ondertonen.

Het afstudeerwerk van Fanja Bouts is een voorbeeld van een van deze werelden die ontstaan door deze manier van werken en denken, die over het algemeen als volgt kan worden omschreven: De universele hemel is opengebarsten om de grove en gruwelijke realiteit van het alledaagse leven uit te spatten, waar de stompzinnig absurde banaliteiten van ons spectaculair korte bestaan op de rots die we aarde hebben genoemd zich afspelen. Bouts presenteerde een vrolijk beeld van de mens, hen, de wereld en de kosmos.

A Largely Distorted yet Surprisingly Ordered Map of Regular Irregularities illustreert een beeld van de wereld waarin we leven. Daarbij fungeert het bijna driedimensionale wandtapijt als een vrolijke gids door complexe onderwerpen en realiteiten zoals de uitbuiting van de aarde, sociale verdeeldheid en kapitalisme om er maar een paar te noemen, die allemaal gesymboliseerd worden in de ingewikkelde patronen van het wandtapijt. In A Largely Distorted yet Surprisingly Ordered Map of Regular Irregularities gaat Bouts met humor en speelsheid in op zware politieke en culturele arena’s en creëert hij een ruimte voor ontmenselijking.