Jesse Fischer, Heras Halama, 2021.

Alumni in het Kort: Jesse Fischer (BoG 2020)

02.03.22

RMYBF: De alumni van de Best of Graduates-tentoonstellingen zijn druk in de weer. In onze Alumni In Het Kort lichten wij een keer per maand een van onze BoG-alumni uit en vragen wij hen over hun praktijk en leermomenten. Vandaag in Alumni In Het Kort: Jesse Fischer, Best of Graduates alumnus van 2020. Momenteel is zijn werk te zien als onderdeel van de ‘Brabantse Nieuwe’ tentoonstelling in het Noordbrabants Museum, dat een podium biedt voor opkomend talent. Jesse zijn werk zal hier te zien zijn tot en met 8 mei.

 

Naam: Jesse Fischer

Leeftijd: 25

Nationaliteit: Nederlands

Afgestudeerd van: AKV Sint Joost, 2 jaar geleden (2020)

Medium: Schilderen

 

RMYBF: Beschrijf je praktijk in het kort.

JF: Ik teken al zo lang als ik me kan herinneren. Als kind heb ik het altijd geweldig gevonden om verhalen in beelden, stop-motion of film te verwerken. Door op het obsessieve af met beelden, personages en verhalen te spelen als kind, heb ik geleerd bepaalde elementen uit het echte leven te pakken en te gebruiken om beelden mee te maken die een persoonlijkere realiteit verbeelden. De symbolische elementen die ik in mijn werk stop zijn verzameld en gevonden in het dagelijks leven. Dit kunnen dromen, herinneringen, mensen,  objecten of plekken zijn die mij hebben geraakt- maar ook literatuur, mythes en andere dingen die ik vind op het internet. Deze elementen vormen de manier waarop ik dingen ervaar, en zijn de basis van mijn beeldtaal waarmee ik mijn verhalen probeer te vertellen.

 

RMYBF: Waar ben je mee bezig geweest sinds de Best of Graduates tentoonstelling in 2020? 

JF: Het voelt als heel veel. Mijn focus ligt altijd op het maken van nieuw werk.

Na mijn afstuderen heb ik dankzij Ateliers Tilburg de mogelijkheid gekregen om mijn praktijk voort te zetten in een geweldig atelier. Hier heb ik sindsdien alleen maar gewerkt. Naast schilderen ben ik bezig geweest met het organiseren van kunstgerelateerde evenementen samen met andere kunstenaars en gelijkgestemden. Dit is iets waar ik erg van geniet. Ik ben voldaan als ik iets kan organiseren voor mensen om een fijne tijd te hebben.

Als ik niet bezig was met schilderen of deze evenementen, ben ik bezig met mijn kunst. Ik moet geld verdienen om daarvoor de kosten te dekken en nieuwe materialen te kunnen aanschaffen. Ik ben verliefd geweest, ik heb geprobeerd in Antwerpen te studeren maar ben daarmee gestopt, en heb voor het eerst ooit met veel van mijn werk in een museum (Het Noordbrabants Museum in Den Bosch) kunnen tentoonstellen.

 

RMYBF: Wat is het meest waardevolle inzicht dat je rijker bent sinds je afstuderen?

JF: Ongetwijfeld dat ik moet geloven in de dingen die ik wil maken. Onzekerheid gaat gepaard met conformeren, en dat is een van de grootste beperkingen die ik mezelf heb opgelegd voordat ik afstudeerde. Toen ik van de academie kwam en meedeed aan Best of Graduates-tentoonstelling in 2020 realiseerde ik me dat elk idee het waard is om over te schilderen. Conformeren aan je eigen verwachtingen of die van anderen gaat niets opleveren. Dingen zullen dan alleen in het midden blijven liggen. Dit inzicht heeft me echt geholpen mezelf en anderen te accepteren.

 

RMYBF: Hoe was het om je werk voor het eerst in een museum te zien?

JF: Een geweldige ervaring. Zoals ik eerder heb gezegd, dit is de eerste keer dat ik meerdere werken van mezelf heb zien hangen op een mooie, nette locatie met goede verlichting- wat anders is dan mijn atelier. Het was fijn om mijn schilderijen zo te zien; als een geheel.

Naast dit praktische aspect voelde het goed om een soort externe bevestiging te krijgen. Ik heb nieuwe mensen kunnen ontmoeten en heb kunnen luisteren naar hoe zij denken over mijn werk en kunst in het algemeen.

 

RMYBF: Waar ben je momenteel mee bezig?

JF: Ik ben momenteel bezig met een triptiek die drie delen van 160x320cm omvat. Deze schilderijen laten jongvolwassenen zien die een ‘bohemian’ en dandy levensstijl leiden. Twee van deze schilderijen waren ook te zien in Park Tilburg op vrijdag 25 februari.

Ik ben zelf ook bezig met het aanpassen aan het vrijgezelle leven, en bepalen wat mijn volgende stap is; of ik in een andere stad wil wonen, of ik wil studeren. Ik zal het de komende weken uitvogelen.

 

RMYBF: Wat is voor jou het belangrijkst in je artistieke praktijk? 

JF: Voor mij is schilderen het medium waarmee ik mezelf kan uitdrukken. Het biedt me de mogelijkheid om mijn verhalen en esthetiek te delen, en een bepaalde gedachtegang van mezelf te verwerken. Zoals ik al zei heeft het maken van beelden me geholpen om delen van mijzelf te visualiseren die ik voorheen niet met anderen kon delen. Dit is waarom ik begonnen ben met schilderen en er eigenlijk nooit mee ben gestopt. Hiernaast geniet ik ook van de fysieke handeling zelf.

 

RMYBF: Waar zie je jezelf na 2022? Wat zijn de doelen die je wil behalen?

JF: Dit hangt af van hoe de komende maanden worden, omdat ik bezig ben met uitvogelen wat ik wil doen en waar ik wil zijn. Ik speel al een tijdje met het idee om naar Antwerpen te verhuizen omdat de kunstscene me daar aantrekt. Toch is sinds kort de drang om weer te studeren aangewakkerd. Ik zou graag naar De Ateliers gaan in Amsterdam- daar zal ik me aanmelden als de schilderijen waar ik nu aan werk af zijn. Hopelijk wordt ik toegelaten. Zo niet, verhuis ik naar Antwerpen.

 

Om Jesse zijn tentoonstelling als onderdeel van Brabantse Nieuwe in het Noordbrabants Museum te ontdekken, bezoek dan hun website voor meer informatie.

Jesse Fischer, Never a queen, 2021.