His Majesty the King, Sjarel Ex (Executive Director, Depot Boijmans) and Marloes Roeper at the opening of Depot Boijmans in her studio. Image by Aad Hoogendoorn.

Alumni In Het Kort: Marloes Roeper (BoG 2021)

14.01.22

De alumni van de Best of Graduates-tentoonstellingen zijn druk in de weer. In onze Alumni In Het Kort lichten wij een keer per maand een van onze BoG-alumni uit en vragen wij hen over hun praktijk en leermomenten. Vandaag in Alumni In Het Kort: 2021 Best of Graduates alumnus en Artist-in-Residence voor Lakeside Collection bij het Depot Boijmans van Beuningen: Marloes Roeper.

 

Naam: Marloes Roeper

Leeftijd:  23

Nationaliteit: Nederlands

Afgestudeerd van: HKU

Discipline:  Schilderen en tekenen

 

RMYBF: Beschrijf je praktijk in het kort:

MR: Ik ben geïntrigeerd door de vraag wat we precies zien als we naar een schilderij kijken. In het dagelijkse leven kijk ik met een oplettende blik naar mijn omgeving, waarbij bepaalde objecten, vormen en composities een direct verlangen om te schilderen oproepen. Dit verlangen heeft niet zozeer te maken met de bijzondere schoonheid van deze vondsten, maar met mijn fascinatie voor de mogelijkheid om met enkele penseelstreken betekenis op te roepen.

Mijn schilderijen geven herkenbare onderwerpen weer, zoals raampartijen, een voetbalveld of een vlucht vogels, afgepeld tot hun pure essentie; de schilderkunstige uitdaging ligt in het bereiken van figuratie met de meest efficiënte middelen.

Ieder schilderij wordt binnen een enkele sessie gemaakt. Dit helpt mij om geconcentreerd te werken en maakt dat ik het soort zelfvertrouwen opbouw om daadkrachtig te schilderen. Deze sessies benader ik vergelijkbaar met een voetbalwedstrijd. Ik bepaal mijn tactiek door het onderwerp meermaals te tekenen. Iedere kwaststreek is vervolgens een goed aangekomen steekpass of voorzet: onomkeerbaar en altijd in dienst van de winst. Wanneer het schilderij af is heb ik gewonnen of verloren. Er kan niet meer verder aan gewerkt worden.

 

RMYBF: Hoe ervaar je de residency in het Depot? 

MR: Het is een hele bijzondere locatie om te werken. Het is een vrij klinisch gebouw, omdat het natuurlijk een museumdepot is, waarin ik mijn eigen grondgebied heb waar ik in mijn gore werkkleding aan het schilderen ben. Dat contrast is nogal groot en ik vind het hilarisch. Verder kan ik niet anders zeggen dan dat het heel inspirerend en motiverend is om iedere dag langs zo veel mooie werken naar mijn studio te lopen.

 

RMYBF: Hoe ben je bij deze residency gekomen?

MR: De residentie is onderdeel van een prijs die ik deze zomer won: de Lakeside Collection Award.  

 

RMYBF: Wat is het meest waardevolle inzicht dat je hebt gekregen tijdens deze residency?

MR: Ik maak een planning tegenwoordig. Tijdens mijn studie bekeek ik van dag tot dag wat er moest gebeuren en was ik best chaotisch. Omdat ik hier een beetje rekening moet houden met mijn omgeving probeer ik gestructureerder te werken en dat bevalt heel goed. Het geeft me rust en maakt dat ik geconcentreerder werk. 

 

RMYBF: Wat maakt een kunstwerk een “Marloes Roeper kunstwerk”?

MR: Ik kan dit in heel veel woorden proberen uit te leggen die ook allemaal op andere kunstenaars van toepassing zijn. Uiteindelijk is het feit dat het van mijn hand komt datgene wat het een “Marloes Roeper kunstwerk” maakt. 

 

RMYBF: Welke doelen heb je voor jezelf gezet tijdens deze residency?

MR: Ik wil goede schilderijen maken.

 

RMYBF: Wat gebeurt er na deze residency, hoe bereid je je voor op de volgende stap?

MR: Deze residentie duurt tot en met juni, dus om eerlijk te zijn denk ik daar nog niet veel over na. Ik heb veel plannen en ideeën voor exposities die ik hoop uit te kunnen werken. 

 

RMYBF: Waar kunnen we je werk de eerstvolgende keer aanschouwen?

MR: Vanaf 26 februari zal mijn werk te zien zijn in het Mondriaanhuis in Amersfoort, in een groepstentoonstelling samen met Boukje Kemper, Hannah Meijer, Monika Nowak en Tian Teng.

 

RMYBF: Wat is het belangrijkste inzicht dat je zou willen delen met andere opkomende kunstenaars?

MR: Vergeet niet om pret te maken.  

 

Voor meer informatie: bekijk Marloes haar Instagram of Website.