De Winnaar Is: Matias Salgado | Ron Mandos Young Blood Award 2023

30.07.23

Tijdens de prijsuitreiking afgelopen zaterdag maakte Joop van Caldenborgh, oprichter van Museum Voorlinden, bekend dat Matias Salgado (Academie Minerva) de winnaar is van de Ron Mandos Young Blood Award 2023. Het winnen van de prijs betekent dat een werk van Matias Salgado in de vaste collectie van Museum Voorlinden zal worden opgenomen. Gefeliciteerd Matias!

“In zijn energieke composities, waarin tradities uit zijn thuisland Argentinië worden getoond, versmelten en rivaliseren figuratie en abstractie tegelijkertijd met elkaar.  Je wordt het schilderij ingetrokken en neemt deel aan het tafereel, waardoor verschillende emoties worden opgeroepen.”⁠ – Joop van Caldenborgh | Oprichter van Museum Voorlinden⁠

Over de Kunstenaar

Matias Salgado, geboren in 1998 in Buenos Aires, begon in zijn tienerjaren met schilderen door het volgen van cursussen en seminars met de nadruk op de constructie van de menselijke figuur. In 2017 begon hij zijn werk te presenteren op beurzen en tentoonstellingen en werkte hij samen met verzamelaars over de hele wereld. In 2023 behaalde Matias zijn Bachelor of Fine Arts aan Academie Minerva in Groningen. Sindsdien is zijn werk te zien in privécollecties in landen als Argentinië, Uruguay, Maleisië, Thailand en Nederland.

Geïnspireerd door een grote hoeveelheid materiaal creëert Salgado beelden gebaseerd op populaire verhalen en discoursen van zijn Argentijnse achtergrond. Door persoonlijke herinneringen te verwerken in alledaagse plekken en objecten, maakt hij ze zich eigen. Salgado recreëert scènes waarin elementen van figuratie en abstractie samenkomen en wedijveren, wat resulteert in zijn concept van een ‘suggestief beeld’.