Flashback: Jasper van der Ende’s ervaring met Best of Graduates 2022

19.07.23

Jasper van den Ende (Best of Graduates 2022)

In het licht van de aankomende show Best of Graduates 2023, stelden we een aantal BOG-alumni een paar vragen over hun ervaring met de jaarlijkse show. Jasper van den Ende deed mee aan Best of Graduates 2022.

 

Kun je ons iets vertellen over jouw meest bijzondere project na deelname aan Best of Graduates?

Tijdens het Lichtkunstfestival in Gouda in 2022 heb ik mijn eerste solo-show mogen opzetten. Dit was een uitdagende ervaring waarin ik de gehele expositieruimte heb verduisterd en mijn werk Exposure Value ZER0̷ over ‘de overbelichte stad’ in optimale vorm heb kunnen presenteren aan een uiterst divers publiek. Met beweging sensoren heb ik een interactieve ervaring gemaakt waarin de bezoeker door nachtelijke straatbeelden van London en Parijs wordt geleid. Het verhaal, vertelt door lichtboxen, spotlampen, zwarte tekst op een zwarte muur, een boek, lichttafel, bracht alle elementen uit mijn project samen en heeft meer dan 500 bezoekers bereikt op een enkele avond. In totaal heeft de expositie een maand geduurd waaruit waardevolle inzichten en inspiratie voor doorontwikkeling van het werk heeft gezorgd.

Wat is jouw meest onvergetelijke herinnering aan Best of Graduates?

Afstuderen was een tijd van veel spanningen. Na maanden hard werken bouw je als afgestudeerde toe naar een (voor vele) eerste grote show. Het was fijn om na deze periode van stress en deadlines in een groepsexpositie te mogen exposeren waarin iedereen het zogezegd ‘al heeft gehaald’. De BOG heb ik ervaren als een moment waarin het niet meer ging om presteren. Natuurlijk waren er verschillende prijzen te winnen maar dat voelde voor mij, en ook voor vele andere, als iets extra’s. Iedereen was al een winnaar en het werk in de groepsexpositie was van hoge kwaliteit.

Kun je ons iets vertellen over een toekomstig project? Wat kunnen we binnenkort verwachten te zien?

Een object dat mijn toekomstige werk misschien wel het beste representeert is de fotografische grijskaart die wordt gebruikt om een neutraal balans te vinden tussen licht en donker. Volgend jaar reis ik naar New York en Tokyo om de meest overbelichte plekken te vangen; het ene uiterste. Vervolgens zet ik mijn fotografische verkenning door naar onderbelichte plekken wat letterlijk inhoudt dat ik naar onderontwikkelde gebieden ga waar weinig of zelfs geen nachtelijke verlichting is; het andere uiterste. Het idee is dat ik twee limieten opzoek waarna ik een artistiek balans ga zoeken tussen licht en donker om dit uiteindelijk in een kunstwerk uit te drukken.