Cas van der Steen | Recipient RM Public Choice Award 2021

Q&A met Cas van der Steen – Winnaar van de RM Public Choice Award 2021

08.09.21

Best of Graduates 2021 is officieel ten einde gekomen. De Young Blood Foundation deelt met trots dat de editie van dit jaar een groot succes is geweest! We zijn dankbaar en trots op al onze deelnemende afgestudeerden – en natuurlijk, onze winnaars.

Voordat we verder gaan naar het volgende punt op onze agenda, lijkt het ons leuk om ons nog één keer te focussen op onze prijswinnaars, en hun te vragen over hun verleden, heden, en toekomst:

Vandaag leggen we onze focus op de winnaar van de RM Public Choice Award: Cas van der Steen. Door te winnen krijgt van der Steen de kans om samen te werken met het Amsterdamse modelabel The New Originals, om het officiële Best of Graduates 2022 T-shirt te ontwerpen.

 

RMYBF: Gefeliciteerd met het winnen van de RM Public Choice Award 2021. Wat betekent het voor je om zo’n prijs te winnen? 

CvdS: ik voel me zeer vereerd en trots dat mijn werk is gekozen door het publiek. Mycelium is een werk over de maatschappij en is gemaakt met behulp van veel geweldige mensen. Dit betekent veel voor mij omdat mijn praktijk gaat over inclusiviteit, compassie en mensen samenbrengen.

 

RMYBF: Wie of wat heeft je geïnspireerd om een kunstenaar te worden? 

CvdS: Ik herinner me dat ik naar Barcelona ging toen ik jong was en de grote architectonische trekpleisters, zoals de Sagrada Família of Park Guëll. Toen ik het Dalí museum bezocht, zag ik voor het eerst onvoorstelbare sculpturen en schilderijen. Vanaf dat moment wist ik dat ik kunst wilde maken, en mijn handen zijn nooit meer hetzelfde geweest.

 

RMYBF: Hoe is je identiteit gereflecteerd in de werken die je maakt? 

CvdS:  Mijn familie is mijn hele leven lang al heel creatief en liefhebbend. Ze hebben altijd mijn creatieve keuzes en mij als persoon gesteund. Omdat ik bang was om mezelf te zijn, bevond ik dat ik zelf langzaam twee verschillende persoon werd. Uit mijn bubbel komen was soms moeilijk, omdat ik merkte dat de wereld een harde plek kan zijn. Ik wilde de wereld veranderen toen ik jonger was en ik volg dat instinct nog steeds door mijn kunst. Om liefhebbend, open en inclusief te zijn is heel belangrijk voor mij, dus in die zin reflecteert mijn werk wie ik ben en wat mijn waarden zijn.

 

RMYBF: Wat wil je bereiken door je kunst?

CvdS:  Met mijn kunst streef ik voor een minder gewelddadig, vrediger begrip van de maatschappij. De wereld heeft zichzelf opgedeeld door mensen hun telefoons en individuele levenswijzen, ik zou een wereld willen waarin het niet gaat over scheiding maar deelneming, compassie en inclusiviteit. Een wereld die in balans is met de natuur en waar de mensen zich verbinden door het delen van kennis en liefde.

 

RMYBF: Als je naar het verleden kon tijdreizen, wat zou je aan de jongere jij vertellen? Die in het eerste jaar op de kunstacademie zit?

CvdS:  Als ik terug in de tijd kon reizen, zou ik mezelf vertellen even diep adem te halen en te genieten van dit nieuwe hoofdstuk in mijn leven. Omdat het klopt: time flies when you’re having fun! De kunstacademie is een geweldige plek om te experimenteren en nieuwe technieken te proberen. Vooral de mensen en de geest van de academie maken het een geweldige werkomgeving. Laat gesprekken vloeien maar kom op waar je voor staat. Want je stem is belangrijk, een collectief bestaat niet als mensen hun meningen niet delen. Het is veilig om je muur te laten zakken zodat je eindelijk kan ontdekken wie je bent!

 

RMYBF: Droom GROOT. Waar wil je zijn in de volgende 5 jaar?

CvdS: Binnen de volgende vijf jaar hoop ik naar plekken in het Oosten gereisd te kunnen hebben om meer te leren over Boeddhisme en Hindoeïsme . Ik wil zoveel meer leren over kunst, wetenschap en leven over het algemeen, omdat ik het gevoel heb dat er zoveel is dat ik nog niet weet. De kunstenaar kan grotere potentie ontvangen, dus ik zal alles dat mijn kant op komt ontvangen en bestuderen. Ik zou het geweldig vinden om een groter project met veel mensen van verschillende achtergronden te creëren, om een gigantisch kunstwerk te maken.

 

RMYBF: Vul het einde van de zin in: Wat net afgestudeerde kunstenaars nodig hebben om te overleven en succesvol te worden is… 

CvdS:  Wat net afgestudeerde kunstenaars nodig hebben om te overleven en succesvol te worden is om door te gaan! Niet stoppen met het maken van kunst, en geloof in jezelf, zelfs als je niet genoeg wordt gezien. Je zou altijd je creativiteit moeten laten stromen en wat vertrouwen moeten hebben in je eigen potentie.