Tasio Bidegain (Best of Graduates 2020) at Unseen 2021

19.09.21
Met genoegen kunnen wij mededelen dat de werken van Tasio Bidegain, die de RM Photo Talent Award 2020 ontving, zullen worden tentoongesteld  bij de Galerie Ron Mandos Booth tijdens Unseen Photo Fair 2021.
Unseen Amsterdam
Datum: 17 – 19 september
Locatie: Westergasterrein / Klönneplein / 1014 DD
Over de werken:
Bidegain zijn werken zullen worden tentoongesteld naast kunstenaars die worden gerepresenteerd door Galerie Ron Mandos: Erwin Olaf, Isaac Julien, en Mohau Modisakeng.
 
De gepresenteerde foto’s en films laten mensen, plaatsen en culturele praktijken zijn door de ogen van de kunstenaars, terwijl zij thema’s als migratie, slavernij en exoticisme verkennen.
 
Om Tasio’s veelbelovende praktijk uit te lichten, hebben we hem wat vragen gesteld:
RMYBF: Je won de RM Photo Talent Award in 2020, wat betekent dat je werk tentoongesteld wordt tijdens Unseen dat morgen begint. Kan je ons wat meer vertellen over de werken die je hebt gemaakt voor Unseen?

TB: Voor deze editie van Unseen heb ik gewerkt aan een nieuwe serie etsen en foto’s.

Deze werken trachten een reflectie van het beeld als een winst- en controle-instrument in de hedendaagse wereld te maken.

Ik heb de elementen die significant lijken in mijn omgeving gefotografeerd en gekerfd op fragmenten van de prints van duidelijk illustrerende technologie die de starende blik bijhoudt.

Het wordt meer en meer uitdagend voor me om schoonheid en mysterie te vinden in beelden, in een realiteit die wordt opgelegd door zichtbaarheid. Door deze machine worden beelden gereduceerd tot nummers die we consumeren in een wereld van staren zonder ogen.

Ik voel dat deze neigingen nog meer versneld werden door de gezondheidscrisis, omdat een van de eerste reacties tegen het onzichtbare virus een overproductie aan beelden was.

Deze nieuwe virale beelden, die symptomatisch zijn voor een nieuwe numerische pandemie, hebben veel van de aura en magie verloren die nodig is voor de waardering van het artistieke beeld.

 

RMYBF: Je bent een kunstenaar van vele disciplines, waarvan een fotografie is. Wat trekt je naar fotografie, en wanneer besluit je dat het tijd is om de camera op te pakken in plaats van een potlood of een penseel?

TB: Fotografie is altijd een element van mijn praktijk op een bepaald niveau, en ik denk dat de actie van het vastleggen van iets is ingebed in ons allemaal, in iedereen die de luxe heeft om gebruik te maken van een smartphone of camera.

Het maken van foto’s en verspreiden ervan is een noodzaak geworden, een benodigdheid die ons op vele manieren voortdrijft om elke dag een enorm aantal foto’s te produceren.

Voor mij is het een handeling die ligt verankerd in mijn routine, ook al is het voornamelijk als een manier van het documenteren van mijn omgeving. Ik neem elke dag foto’s en die eindigen in een cloud.

Maar waar ik in geïnteresseerd ben als het op mijn artistieke praktijk aankomt, is het teruggeven van materialiteit aan deze beelden; kerven en verwijderen van delen van de foto’s zodat hun verscholen bijschrift aan het licht komt.

 

RMYBF: Je bent nu net iets langer dan een jaar geslaagd op de academie, hoe is het leven geweest na de kunstacademie? Zijn er specifieke dingen die waar jij, als pas afgestudeerde, mee worstelt in deze fase van je carrière?

TB: Het leven na de academie was verfrissend en het is me gelukt om met veel projecten bezig te blijven waar ik enthousiast van word, ook al kwam het met momenten van onzekerheid en introspectie.

Het is zeker uitdagend om een passende tijd en plaats te vinden om je toe te wijden aan je kunst, maar met behulp van mijn vrienden en naasten gaat alles tot nu toe goed, en ben ik dankbaar voor alle kansen die mijn kant op zijn gekomen.

 

RMYBF: What is next voor Tasio Bidegain, na Unseen? Is er iets in het bijzonder waar je naar uitkijkt?

TB: Ik presenteer een tekening tot het einde van de maand bij Arti et Amicitae en zal een installatie exposeren aan het begin van oktober in een nieuwe tentoonstellingsruimte bij de ABN Art Collection waar ik heel erg naar uitkijk.

We zijn ook bezig met het opzetten van een culturele ruimte met een groep kunstenaars bij de havenplaats van Amsterdam, en zullen binnenkort aankondigen wanneer de eerste evenementen zullen plaatsvinden.