Thom van Rijckevorsel in Museum JAN

09.10.20

Thom van Rijckevorsel studeerde in 2019 af aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam na ruim vijftien jaar in de reclame te hebben gewerkt. Als kunstenaar werkt hij met verschillende mediums zoals video’s, tekeningen, sculpturen en installaties waarin hij de relatie onderzoekt tussen het geconstrueerde beeld en de werkelijkheid. In zijn werk bevraagt hij de fysieke en digitale realiteit, materie en beeld, feit en fictie en hoe deze steeds meer in elkaar overvloeien.

Onlangs vond zijn eerste solotentoonstelling Rock Paper Screen plaats in Museum JAN in Amstelveen; een installatie met verschillende videowerken, tekeningen en sculpturen die het midden houdt tussen een filmset, een levensgrote schets en een bouwplaats.

Ik gebruik materialen als klei, hout, papier, beton, draad en verf in combinatie met eenvoudige handelingen zoals kneden, trekken, duwen, wrijven. Soms is alleen het resultaat van zo’n handeling zichtbaar en soms de handeling zelf. Mijn werken zijn beelden onderweg om een beeld te worden, ze veranderen, houden de opties nog even open, zoekend naar mogelijkheden.”