Robin Speijer in het Stedelijk Museum Schiedam

27.09.20

In februari 2020 opende de tentoonstelling ‘Realisme Nu’ in het Stedelijk Museum Schiedam. Hier werd de stijl van het realisme breed uitgelicht, om zowel de hyperrealistische als meer abstracte mogelijkheden hiervan te tonen. Tussen de verscheidenheid aan werk en kunstenaars werden ook twee schilderijen van Robin Speijer tentoongesteld: ‘Sonny and Red’ (2018, 270 x 190 cm) en ‘Twice in Stripes’ (2019, 100 x 80 cm). Deze twee werken waren beiden gemaakt in haar afstudeerjaar, en werden voor de tentoonstelling door het museum in bruikleen genomen uit de collectie van Museum Voorlinden en een privécollectie.

De curator van de tentoonstelling, Trudi van Zadehoff, had Speijer’s werk gezien bij de afstudeershow van de HKU in 2019. Speijer houdt ervan om in haar werk de grens tussen figuratief en abstract op te zoeken, waardoor het een mooie match was voor het thema: “Textiel dient als uitgangspunt voor mijn werk, maar dat is niet waar het uiteindelijk om draait. Juist de andere vormen die de stoffen door het uitvergroten en verdwijnen van de oorspronkelijke context aannemen interesseren me.”

In september 2020 ontving Speijer de Sacha Tanja Penning, een prijs voor figuratieve kunst. Deze uitreiking vond plaats in het museum. Robin Speijer is de jongste winnaar ooit van deze prijs.

“Vroeg in de ochtend werd ik gebeld door een onbekend nummer. Normaal neem ik dan niet op, maar dit keer gelukkig wel. “Met Wim Pijbes” zei de stem aan de lijn, “Ga maar lekker een taartje eten!” Ik zou een prijs hebben gewonnen. Ik dacht even dat ik in de maling werd genomen. Wat een verrassing!”