Milah van Zuilen at TUO TUO

Alumni In Het Kort: Milah van Zuilen (BoG 2021) over Haar Residency in Finland

13.10.21

Milah van Zuilen won afgelopen augustus tijdens de Best of Graduates tentoonstelling dankzij haar natuurgerichte pseudo-wetenschappelijke werk de Ron Mandos Young Blood Award. Hierdoor werd haar werk opgenomen in de vaste collectie van Museum Voorlinden.

Milah waagt zich nu aan een nieuw avontuur in haar vroege carrière. Ze is de nieuwe artist-in-residency bij TUO TUO in Joutsa, Finland.

Omgeven door de Finse natuur zal Milah in staat zijn om haar pseudo-wetenschappelijke veldwerk en kunstpraktijk voort te zetten. Deze heeft ze opgezet tijdens haar studie aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam.

Juist aan de start van deze nieuwe residency hebben we Milah een paar vragen gesteld over haar plannen, doelen en wensen in deze nieuwe omgeving:

 

RMYBF: Je hebt een residency gevonden in de natuur in Joutsa, Finland. Wat ga je hier doen?

MvZ: Voor mijn huidige project doe ik alsof ik ecoloog ben en voer ik pseudo-wetenschappelijk veldwerk uit in het landschap. De komende weken zal ik mijn veldwerk op dit gebied loslaten en mij laten leiden door de vegetatie die ik hier aantref. 

 

RMYBF: Hoe ben je bij de residency van TUO TUO terecht gekomen?

MvZ: Ik vond TUO TUO nadat ik zocht naar een residency die zich specifiek richt op de relatie tussen mens en natuur. Ze hadden een open call die perfect aansloot op mijn plannen, dus besloot ik ze aan te schrijven.

 

RMYBF: Wat is je doel voor de komende periode?

MvZ: Dichter bij mijzelf komen na een vreemde zomer. Zo hoop ik met mijn werk weer nieuwe wegen in kunnen te slaan met een helder hoofd.

 

RMYBF: Wat is het belang van de residency voor jou?

MvZ: Ik vind het belangrijk om me te laten leiden door wat ik hier in Joutsa aantref, en plannen die ik had ook juist weer los te kunnen laten als ik ineens iets heel anders wil doen. Ik ben hier nu drie dagen, en alles wat ik tegenkom inspireert enorm, dus ik ben benieuwd waar ik in zal duiken.

 

RMYMBF: Hoe ziet de rest van het jaar eruit?

MvZ: Na mijn tijd bij TUO TUO heb ik een volgende residency in Nederland, in weer een heel ander landschap dan hier in Finland. Daarna hoop ik een vast atelier te vinden in Nederland. Maar dat gaat in 2021 misschien nog niet lukken. Ik ben ook bezig met het opknappen van een oude schuur in de bossen in Tsjechië (@jaro_milire). Het plan is om daar uiteindelijk ook kunstenaars en wetenschappers uit te nodigen voor residenties.