Q&A met Sander Coers – Winnaar RM Photo Talent Award 2021

30.08.21

Best of Graduates 2021 is officieel ten einde gekomen. De Young Blood Foundation deelt met trots dat de editie van dit jaar een groot succes is geweest! We zijn dankbaar en trots op al onze deelnemende afgestudeerden – en natuurlijk, onze winnaars.

Voordat we verder gaan naar het volgende punt op onze agenda, lijkt het ons leuk om ons nog één keer te focussen op onze prijswinnaars, en hun te vragen over hun verleden, heden, en toekomst:

Vandaag vestigen we onze focus op Sander Coers, de ontvanger van de RM Photo Talent Award 2021. Het winnen van deze prijs betekent dat Coers zijn werk mag presenteren op onze vertoning op de Unseen Photo Fair in Amsterdam in 2022.

 

RMYBF: Gefeliciteerd met het winnen van de RM Photo Talent Award 2021. Wat betekent het voor je om zo’n prijs te winnen?

SC: Dankjewel! Het voelt een beetje onwerkelijk om ineens gezien te worden als een ‘serieuze’ fotograaf. Ik ben super dankbaar voor de kans om mijn werk aan een breder publiek te laten zien en kijk heel erg uit naar het presenteren van nieuw werk op Unseen 2022. 

 

RMYBF: Wie of wat inspireerde je om een kunstenaar te worden? 

SC: Ik wilde altijd al een rockster worden, dus ik begon met het maken van muziek toen ik 12 was. Oftewel, de urgentie om te creëren en te performen is altijd aanwezig geweest. Ik begon andere manieren om mezelf uit te drukken en ontdekte dat door fotografie; ik kon verhalen vertellen die ik wilde vertellen. Ik raak geïnspireerd bij dingen als films, de zee, muziek, boeken, mijn vrienden, momenten van nostalgie, herinneringen, dromen. Ik denk dat momenten die een hele duidelijke emotie opbrengen in mijn hoofd dralen en dienen als een bron van inspiratie.

 

RMYBF: Hoe is je identiteit gereflecteerd in de werken die je maakt? 

SC: Ik ben een emotioneel persoon en ik hou ervan mijn emoties in de dingen te stoppen die ik maak. Ik denk dat moody, dromerig en warm goede worden zijn om mijn werk mee te omschrijven. Ik denk dat ik dat wel ben ;).

 

RMYBF: Wat wil je bereiken door je kunst?

SC: Het is belangrijk voor mij om mezelf te kunnen uiten en mijn en andermans gevoelens te ontdekken door mijn werk, en om fantasieën te creëren waarin mensen zich kunnen onderdompelen.

 

RMYBF: Als je naar het verleden kon tijdreizen, wat zou je aan de jongere jij vertellen? Die in het eerste jaar op de kunstacademie zit?

SC: Geniet van je tijd op de kunstacademie!

 

RMYBF: Droom GROOT. Waar wil je zijn in de volgende 5 jaar?

SC: Ik wil leven in een klein huis bij de Middellandse Zee, terwijl ik wereldwijd werk als een fotograaf die zowel commercieel werk maakt voor modehuizen, als autonoom werk dat tentoongesteld wordt in galeries en musea.

 

RMYBF: Vul het einde van de zin in: Wat net afgestudeerde kunstenaars nodig hebben om te overleven en succesvol te worden is…

SC: Op het goede moment op de goede plek zijn! Het ontmoeten van de juiste mensen is noodzakelijk om te overleven na het afstuderen. Zeg tegen alles ja en probeer naar zoveel mogelijk evenementen/openingen/galeries te gaan als mogelijk. Nooit settelen voor minder.